Anadolu Ajansı (AA) Baş Muhabiri Anıl Bağrık “Yeni İletişim Teknolojilerinin Habercilik Alanına Etkisi ve Mobil Habercilik” konulu söyleşisi nedeniyle 24 Nisan’da Mersin Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi.
Söyleşi, İletişim Fakültesi dersliklerinde Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslıhan Ardıç Çobaner, bölüm öğretim elemanları, öğrenciler, AA İstanbul Muhabiri Veli Gürgah, ve DHA Mersin Büro Şefi Mustafa Ercan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bağrık, mobil haber üretim uygulamaları hakkında öğrencilere bilgi verdi.
Gazetecilik mesleğindeki izlenimlerini anlatan Bağrık “Dijital fotoğraf makinelerine geçiş sürecinde fotoğraf konusundaki ustalar “Analog makinelerinin tadını vermez” şeklinde söylemlerle dijital makinelere ayak direttiler. Bu nedenle onların dijital makinelere geçişi biraz geç oldu” dedi.
“Cep telefonuyla her şeyi yapabilmek mümkün”
Gazetecilikte şu anda cep telefonuyla her şeyi yapabilmenin mümkün olduğunu belirten Bağrık, eskiden 10 kişiyle yapılan bir canlı yayının şimdi tek kişiyle yapılabildiğini ifade etti. Gazeteci Cüneyt Özdemir’in cep telefonuyla canlı yayını Türkiye’de ilk keşfedenlerden olduğunu belirten Bağrık, cep telefonu ile mobil haberciliğin yurt dışında daha da yaygınlaştığına dikkat çekti.
Gazetecilikte hızın önemli olduğuna değinen Bağrık “Cep telefonuyla haberciliğin çeşitli avantajları oluyor. Örneğin 23 Nisan Resepsiyonu’nda TBMM’ne gazeteciler çağrılmasına rağmen ekipmanları yerine cep telefonlarıyla habercilik yaptılar. Bazı adli davalarda adliyeye kamera ve fotoğraf makineleriyle girmek yasak olduğu için dava cep telefonlarıyla izlenilmektedir. Ayrıca ölümle sonuçlanan olaylarda halkın tepkisi genelde gazeteciler üzerinde olduğu için cep telefonuyla olay yerinden görüntü alıp, gazeteci olduğunuzu gizleyebiliyorsunuz” diye konuştu.
“Gelişen teknolojiye ayak uydurun”
Mobil haberciliğin dezavantajlarının da bulunduğunu ifade eden Bağrık, özellikle gece çekimlerinde sıkıntı yaşandığını, vatandaşların da olayları cep telefonu ile kayıt altına alıp televizyonlara gönderdiklerini bu nedenle de zaman zaman bilgi kirliliğinin yayıldığını söyledi. Genç gazeteci adaylarına tavsiyelerde de bulunan Bağrık “Gelişen teknolojiye ayak uydurun. Telefonunuzla çekim ve montaj yapmayı öğrenin. Önünüzde youtube gibi inanılmaz bir dünya var. Burayı bilinçli takip ederseniz farklı bir donanım kazanırsınız.” dedi.
Söyleşi sonunda Doç. Dr. Aslıhan Ardıç Çobaner tarafından Bağrık’a İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Senem Duruel Erkılıç adına sunulan bir teşekkür belgesi takdim edildi. Bağrık daha sonra bölüm öğretim elemanları ve öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.