megamenu.disHastanesi
Slide background
Tıp Fakültesi

Meü

Slide background
Tıp Fakültesi

Meü

Slide background
Tıp Fakültesi

Meü

Slide background
Tıp Fakültesi

Meü

Slide background
Tıp Fakültesi

Meü

Kurum İçi Değerlendirme Raporu

2

KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ

 

2.1

Kurumun misyon, vizyon, stratejik hedefleri ve performans göstergelerini belirlemek, izlemek ve iyileştirmek üzere kullandığı tanımlı bir süreci bulunmalıdır.

2.1.1

Kurumun misyon, vizyon ve hedefleri kurumsal duruşunu, önceliğini ve tercihlerini nasıl yansıtmaktadır? Açıklayınız.

*Kurum,  misyonunun diğer yükseköğretim kurumlarının misyonlarından farklılaştığı hususları açıklayacak.

*Kurum misyon ve vizyonundaki değişikleri kurumun tarihsel gelişimi ile ilişki olarak açıklayarak zaman içerisindeki kurumsal değişimini özetleyecek. Örn: teknik üniversite iken misyon-vizyonda nasıl ifade edilmişken sosyal alanların da dahil olması ile misyon-vizyon nasıl değişmiştir?

 

Birimin kuruluş tarihi itibariyle, birimin açılması için hazırlanan dosyada belirtilen gerekçeler ilgili dönemde yayında olan Üniversitenin vizyon, misyon, politika ve hedefleri içeren matris üzerinde gösterilmelidir.

Vizyon

Çağdaşlığı ve sürekli yenilenmeyi ilke edinmiş, etik değerlerin içselleştirildiği, kalite bilincinin yerleştiği, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan ve tercih edilen, nitelikli bir tıp fakültesi olmak.

Misyon

Mevzuat ve etik değerleri esas alarak, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sağlık hizmeti standartlarını sürekli geliştirerek kaliteli bir hizmet sunmak.

Değerlerimiz:

  • • Kalite bilinci
  • Yenilikçilik
  • Yaratıcılık
  • Özgüven
  • Katılımcılık
  • Liderlik
  • Güvenilirlik
  • Etik değerlere bağlılık
  • Saydamlık
  • Nesnellik
  • Ulaşılabilirlik
  • Tarafsızlık
  • Toplumsal sorumluluk
  • Dayanışma ve paylaşımcılık
  • Eleştirel düşünebilirlik
  • Sosyal güvenirlik

 

 

Kurumun diğer yükseköğretim kurumlarının misyonundan farklı olarak misyonu tüm paydaşlarının sadece bilgi ve beceri yönünden değil, aynı zamanda tutum yönünden de sürekli kendini yenileyebilmesi için uygun bir eğitim-öğretim atmosferi sunmaktadır.

Ayrıca, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu’nun şartlarını yerine getirmesiyle de 100’e yakın Tıp Fakültesi içerisinde akredite olan Tıp Fakülteleri içerisinde olmayı başararak diğerlerinden ayrışmaktadır.

2018 yılında kurum vizyon ve misyon ve değerleri güncellenmiş ve web sayfamızda yayınlanmıştır (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano).

 

2.2

Kurumun kalite güvencesi sisteminin kurulması ve işletilmesi kapsamında Kalite Komisyonunun yetki, görev ve sorumlulukları açık şekilde tanımlanmalıdır.

2.2.5

Kurumun geçmişten bugüne kadar geçirmiş olduğu ve devam eden kurumsal dış değerlendirmeler, program ve laboratuvar akreditasyonları, sistem standartları konusundaki deneyimleri nelerdir? Bu deneyimlerden öğrenimleri ve kazanımları nelerdir?

* Herbiri tek tek ve tarihsel sırada açıklanacaktır.

* Herbir tecrübe sonrasında kurumsal olarak ne gibi iyileştirmeler yapıldığı ve kurumdaki değişimler açıklanacak.

* Kurum herbir uygulamadan kazanımlarını, öğrenimlerini kısaca açıklayacak.

2003:TSE- ISO EN-9001-2000 Kalite Yönetimi Sistemi (Ek1)

2008: TS-EN--ISO 9001-2008 Kalite Yönetimi Sistemi (Ek2)

2012: UTEAK Akreditasyonu (Ek3)

2015: UTEAK Akreditasyonu: Ara Değerlendirme (Ek4)

2016: YÖKAK Değerlendirmesi (Ek5)

2018: TS-EN--ISO 9001-2015 Kalite Yönetimi Sistemi (Ek6)

2018: UTEAK Akreditasyonu yenileme başvurusu (Ek7)

Fakültemiz, dış denetimdeki güncellemeler ve isteklere uyum sağlamak amacıyla hızlıca aksiyon planlarını almakta ve sürekli yenilenebilirliği ve hesap verilebilirliği sağlamaktadır. Bu amaçla öncelikle Öz Değerlendirme Komisyonu kuruldu  (Ek8) ve komisyon üyeleri ile Dekan ve Eğitimden sorumlu Dekan Yardımcısı’nda aktif olarak katıldığı seri toplantılar düzenlendi.

2018 yılındaki UTEAK Akreditasyonu yenileme başvurusu ile UÇEP uyum oranları  (Ek9) üzerinde tüm anabilim dalları bazında detaylı çalışmalar yapıldı. Kurumsallaşmanın daha güçlü olması için yeni komisyonlar kuruldu ve çalışma esasları belirlendi. Normal sınavların dışında öğrencilerin bilgi gelişimini tespit etmek amacıyla Formatif Sınav  (Ek10) yapıldı. Öğrenci Kalite Komisyonu  (Ek8) kurularak kalite bilincinin öğrenciler arasında artırılması amaçlandı. 2018 yılı Stratejik Plan (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano) dış denetimin yeni önerilerine göre yeniden oluşturuldu.

Evrak yükünün azaltılabilmesi ve müfredat uyum oranlarının ve memnuniyet oranlarının otomatik olarak hesaplanabilmesi amacıyla yeni bir yazılım sistemi geliştirme  (Ek11) çalışmalarına başlandı.

 TS-EN--ISO 9001-2015 Kalite Yönetimi Sistemine uyum formları tamamen baştan yapılandırıldı. Tıp Fakültesi Kalite Koordinatörlüğünün de önerisiyle kalite işlerini yürütme açısından hastaneden ayrıştırıldı ve hızlıca yeniden yapılandırılarak Kalite Birimi   (Ek12) oluşturuldu. Birim Kalite sorumlularına yeni sistem ile ilgili bilgilendirme sunumları yapıldı. Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın hedefleri, hedef eylem planı ve risk eylem planları oluşturuldu. Temel Bilimlere dahil olan anabilim/bilim dallarınını da aynı şekilde, hedefleri, hedef eylem planlarını ve risk eylem planlarını oluşturarak göndermeleri istendi.  

2.2.6

Kurum içinde kalite kültürünün yaygınlaşması ve benimsenmesi için neler yapılmaktadır?

Bu başlıkla ilgili YÖKAK tarafından yapılan bir açıklama bulunmamaktadır.

Fakültemiz,  kalite kültürünün yaygınlaşması ve benimsenmesi için sürekli olarak dış ve iç denetimlere açıklığı ve sürekli yenilenebilirliği ilke edinmiştir. Bu durum 2018 yılında hazırlanan Stratejik Plan Raporu’nda da (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano) hedefler arasına konulmuştur. Fakültemiz, kurum içi kalite bilincinin yaygınlaşması ve öğrenci temsiliyetinin öneminin vurgulanması açısından ‘’Öğrenci Kalite Komisyonu’’ nu kurmuş, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı’ndan bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilmiştir. İlave olarak, Kalite Birim Temsilciliği aracılığıyla, üniversitemizin Kalite Koordinatörlüğü ile birlikte uyum içinde hareket edilmekte ve kalite bilincinin artırılması için de aralıklı olarak toplantılar  (Ek13) düzenlemektedir.

2.2.8

Eğitim-öğretim süreçlerinde PUKÖ döngüsü nasıl sağlanıyor?

Kurumdaki eğitim-öğretim süreçlerinde "planlama", "uygulama", "kontrol etme", "önlem alma" nasıl yapılıyor? Ayrıntılı olarak açıklanacak:

* Eğitim-öğretim için planlama hangi kurullarda, hangi sıklıkta nasıl yapılıyor?

* Bu planları uygularken özellikle dikkat edilen ilkeler nelerdir?

* Planların başarılı olduğu nasıl anlaşılıyor?  Bu değerlendirmeler sonucu nasıl kullanılıyor, sonucunda neler yapılıyor?

Ülkemizin tarafı olduğu Avrupa Yükseköğrenim Alanının yapılandırılması çalışmaları (Bologna süreci (http://oibs.mersin.edu.tr/bologna/?id=/&dil=tr)) kapsamında oluşturulan Türkiye Yükseköğrenim Ulusal Yeterlikler Çerçevesi ve Temel Alan Yeterliklerini de göz önünde tutarak, bu sürecin öngördüğü mezuniyet hedeflerine dayalı bir yaklaşımla, program oluşturulmaktadır.

Tıp Fakültesinin eğitimle ilgili planlanmasında

dikkat edilen ilkeler doğrultusunda; amaç öğrenim hedefleri ve ders müfredatının içerisinde belirlenen amaç öğrenim hedefleri, anabilim dallarının önerileri ile Program ve Müfredat Geliştirme Komisyonunda da değerlendirildikten sonra Lisans Eğitim Koordinatörler kurulunca hazırlanmakta ve öğrenci temsilcinin de yer aldığı fakülte kurulu tarafından onaylanmaktadır. Böylelikle eğitim amaçları ve öğrenim hedeflerinin tanımlanmasında paydaş (fakülte kurulu, ilgili tüm eğitim kurulları, anabilim dalları, öğretim üyeleri, öğrenciler) katılımı sağlanmaktadır.

Müfredatın Ulusal Çekirdek Eğitim Programına uyum oranı  (Ek9) Program ve Müfredat Geliştirme Komisyonu ve Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu aracılığıyla izlenmekte ve değerlendirilmekte ve Tıp Fakültesi Dekanlığı’na rapor  (Ek9) halinde sunulmaktadır. Programa uyum oranının yüksekliği ve tüm anabilim dallarının uyum oranlarını ayrı ayrı hesaplayarak Tıp Fakültesi Dekanlığı’na sunmaları, programın başarısını gösteren en önemli ölçütlerden birisidir. İlave olarak başarıyla davam ettirilen Mezuniyet Öncesi Eğitim Akreditasyon Programı da program başarısını gösteren ölçütlerden bir diğeridir. Memnuniyet Anketlerinin oranları da  (Ek14) iç paydaşların (öğretim üyeleri ve öğrenciler) programdan memnuniyetleri hakkında kuruma geribildirim sunmaktadır ve sunulan geribildirimlere göre Tıp Fakültesi Dekanlığı gerekli önlem ve aksiyon planını almaktadır.

Mezuniyet Sonrası Eğitim, açısından Mezuniyet Sonrası Eğitim Koordinasyon Kurulu tarafından her yıl düzenli olarak Temel ve İleri asistan eğitimleri planlanmakta ve yapılmaktadır. İlgili kurulunda TS-EN--ISO 9001-2015 Kalite Yönetimi Sistemine uyumu için gerekli yazışmalar yapıldı, hedef, hedef eylem ve risk eylem planlarını oluşturarak Birim Kalite Temsilciliğine göndermesi istendi.

2.3

İç paydaşlar (akademik ve idari çalışanlar, öğrenciler) ve dış paydaşların (işverenler, mezunlar, meslek örgütleri, araştırma sponsorları, öğrenci yakınları vb.) kalite güvencesi sistemine katılımı ve katkı vermeleri sağlanmalıdır.

2.3.9

Mezunlarla ilişkilerin yönetilmesi amacıyla kurumda geçerli olan yaklaşım, süreç ve sistemler nelerdir? Bunlarla elde edilen geri bildirimler tüm süreçlerde nasıl kullanılmaktadır?

Yapılandırılmış bir mezun izleme sistemi ile mezunların ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı izlenmekte midir? İzlemenin sonuçları eğitim-öğretim, araştırma ve yönetimsel süreçlere nasıl aktarılmaktadır?

Mezunlarla ilişkilerin yönetilmesi amacıyla kurumda 2018 yılında Mezun Komisyonu ve Mezun İzleme Komisyonu  (Ek15)  kurulmuş olup, bu komisyonlar aracılığıyla geribildirimlerin alınarak sonuçların eğitim-öğretim, araştırma ve yönetimsel süreçlere katılımının sağlanması planlanmaktadır.  İlave olarak mezunlarımız Program ve Müfredat Geliştirme Komisyonu ve Öz Değerlendirme Komisyonu’nda üye   (Ek16) olarak yer almaktadır.

2.3.10

Öğrencilerin karar alma süreçlerine katılımı hangi ortamlarda, hangi araçlarla ve mekanizmalarla sağlanmaktadır?

Bu başlıkla ilgili YÖKAK tarafından yapılan bir açıklama bulunmamaktadır.

Öğrenci temsiliyeti önemsendiği için çoğu kurul ve komisyonlarda öğrenci temsilcileri yer almakta veya yer almadıkları kurul/komisyon toplantılarına ise gerektiği durumlarda davet edilmektedirler. Öğrencilerin eğitim yönetimine ve diğer isteklerini  doğrudan ya da dolaylı olarak belirtebilmeleri için kendilerine Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı’ndan bir öğretim üyesi mentor olarak atanmıştır. Yazılı olarak bildirdikleri geri bildirimler Tıp Fakültesi Dekanlığına rapor edilmekte ve değerlendirilmektedir.

Ek olarak ‘’Dilek ve Öneri Kutusu’’vasıtasıyla alınan geribildirimler raporlanmakta  (Ek17) ve değerlendirilmektedir.

 

3

EĞİTİM VE ÖĞRETİM

 

 

3.1

Programların Tasarımı ve Onayı

3.1.1

Kurumda eğitim-öğretim programları nasıl tasarlanmaktadır? Bu sürecin sürekliliği nasıl güvence altına alınmıştır?

* Kurum, resmi prosedürler dışında, yeni program açmayı; yeni program fikrini/ihtiyacını nasıl tespit edildiğinden başlayarak resmi prosedürün başlatılmasına kadar açıklayacak.

* Yeni program onayının gelmesi sonrasında da süreci nasıl sürdürdüğünü açıklayacak.

* Tüm sürecin nerede tanımlı olduğunu, bu tanımlamanın neye göre yapıldığını ve her zaman bu sürecin uygulanmasının nasıl güvence altına alındığını açıklayacak.

Fakültemizde mezuniyet öncesi eğitimin yapılandırılması çalışmaları sırasında, ülkemiz ve bölgemiz koşullarına uygun bir eğitim programı hazırlanmaya çalışılmış, bu amaçla toplumun öncelikli sağlık sorunlarına yönelik, karma tip (yatay ve dikey entegrasyon) eğitim programı modeli kullanılmıştır. Dikey ve yatay entegrasyon temelinde evre ve bloklara göre düzenlenmiş olan eğitim programında, farklı amaç ve hedeflere ulaşılabilmesini sağlamak üzere belirlenmiş farklı öğretim yöntemleri yer almaktadır. Eğitim programımızın temel bileşenleri, aşamalara ve yıllara göre tanımlanmış; ayrıca  öğrenciler için bağımsız çalışma saatlerine yer verilmiştir. Eğitim programında analitik, eleştirel düşünmeyi geliştirecek, bilimsel yöntem ve ilkelerini içerecek şekilde planlanan dersler, yanı sıra hekimlik mesleğinin farklı uygulama alanlarında çalışabilecek hekim donanımında yetişmesini sağlayan kuramsal ve uygulamalı dersler, klinik ve laboratuvar uygulamalar ve birinci basamak uygulamalarına yer verilmiştir. Teorik olarak tıbbi bilgi ve yaklaşımın kazanılmasına yönelik, hekimlik mesleğinin gerektirdiği beceri ve tutum kazanılmasıyla ilişkili hedefleri, eğitim programımız içermektedir (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano) .

Tıp Fakültesinin eğitimle ilgili planlanmasında; amaç öğrenim hedefleri ve ders müfredatının içerisinde belirlenen amaç öğrenim hedefleri, anabilim dallarının önerileri doğrultusunda, Program ve Müfredat Geliştirme Komisyonunda da değerlendirildikten sonra, Lisans Eğitim Koordinatörler kurulunca hazırlanmakta ve öğrenci temsilcinin de yer aldığı fakülte kurulu tarafından onaylanmaktadır. Böylelikle eğitim amaçları ve öğrenim hedeflerinin tanımlanmasında paydaş (fakülte kurulu, ilgili tüm eğitim kurulları, anabilim dalları, öğretim üyeleri, öğrenciler) katılımı sağlanmaktadır.

Fakültemizde sadece Tıp Eğitimine yönelik eğitim-öğretim programı uygulanmaktadır ve başka bir program uygulanmamaktadır.

3.1.2

Programların tasarımında paydaşgörüşleri hangi yöntemlerle alınmaktadır? Bunlar program tasarımlarına nasıl yansıtılmaktadır?

* Kurum program tasarımı ve onaylanması sürecine iç ve dış tüm paydaşların katılımını nasıl sağladığını açıklayacak.

* Tüm bunların devamlılığını sağlamayı nasıl, hangi araçlarla güvence altına aldığını açıklayacak.

Programların tasarımında iç paydaş görüşleri Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından anabilim/bilim dallarının görüşlerinin resmi yazıyla istenmesiyle alınmaktadır. Kurul ve komisyonlarda yer alan öğrenci temsilcisileri aracılığıyla veya yer almadıkları kurul/komisyon toplantılarına ise gerektidiği durumlarda davet edilme yoluyla görüşleri alınmaktadır. Eğitim programından memnun olma durumunu tespit etmek amacıyla hem öğretim üyelerine hem de öğrencilere anket yaptırılmakta ve anketlerin değerlendirilmesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı tarafından yapılarak Tıp Fakültesi Dekanlığı’na sunulmaktadır. Kurum, bu süreçlerin devamlılığını sağlamak amacıyla 2018 yılı Stratejik Plan Raporu’nda da (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano) tüm dış ve iç denetimlere açık olmayı ve sürekli yenilenebilirliği hedefler arasına almıştır. İlave olarak karşılaşılan evrak yükünü azaltmak amacıyla kurum, gerek eğitim programının Ulusal Çekirdek Eğitim Programı’na uyumu, gerek ise ‘’Memnuniyet Anketleri’’ ve ‘’Program Değerlendirme Anketleri’’ nin hem öğretim üyeleri hem de öğrenciler tarafından elektronik ortamda (cep telefonları dahil) doldurulabilmesi için bir yazılım programı oluşturmayı hedeflemiş ve gerekli çalışmalara başlamıştır.

3.1.3

Tasarlanan programlar konusunda paydaşlar nasıl bilgilendirilmektedir?

* Sürecin sonunda program tasarımıyla ilgili alınan kararlar konusunda paydaşları nasıl bilgilendirdiğini açıklayacak.

Sürecin sonunda program tasarımıyla ilgili alınan kararlar konusunda paydaş bildirimi web (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano) yoluyla yapılmaktadır. Konuyla ilgili öğretim üyeleri Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi, öğrenciler ise Öğrenci BilgiSistemi aracılığıyla bilgilendirilmektedir.

3.1.4

Eğitim-öğretimin her seviyesinde (Önlisans, Lisans ve Lisansüstü)öğrencilere araştırma yetkinliğini kazandırmak üzere projelerle desteklenen faaliyetler bulunmakta mıdır?

Bu başlıkla ilgili YÖKAK tarafından yapılan bir açıklama bulunmamaktadır.

Fakültemizde verilen eğitimde Klinik Uygulamalara Giriş dersi kapsamında Dönem 1 öğrencilerine yönelik proje yarışmaları yapılmakta ve ilk 3’e giren grup öğrencileri Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından ödüllendirilmektedir.

Fakültemizde öğrenim gören öğrenci ve asistanlarımızın talep etmeleri halinde önemli ulusal ve uluslararası etkinliklere görevlendirilmeleri  (Ek18) yapılmaktadır.

Ek olarak, ülkemizde ve bölgemizde bilinen ve saygın tıp fakülteleri arasında yer alan fakültemizde tıp eğitimi, asistan eğitimi başarıyla yapılmaktadır. TUBİTAK, Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) başarıyla yürütülmekte ve Üniversite Kampüsü’nde yer alan Teknoloji ve Transfer Ofisi sayesinde kollektif çalışmalar yapılmaktadır.

3.1.7

Programlarda öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışındaki iş yeri ortamlarında gerçekleşen mesleki uygulama/alan çalışması ve stajlarının iş yükleri programlara nasıl yansıtılmaktadır?

Bu başlıkla ilgili YÖKAK tarafından yapılan bir açıklama bulunmamaktadır.

Fakültemizin uluslararası öğrenci/eğitici ve ortak projelere ilişkin işbirliği; Farabi, Erasmus ve Mevlana Koordinatörlükleri (http://www.mersin.edu.tr/idari/dis-iliskiler-koordinatorlugu/pano) aracılığıyla sağlanmaktadır. İş yükleri ilgili mevzuat çerçevesinde AKTS puan karşılıkları, ders veya staj sürelerine göre yapılandırılmaktadır. Bu süreç sadece uyumlu ve ön anlaşma yapılan kurumlar arasında yapılabilmekte ve uyum oranları müracaat öncesinde ve sırasında ilgili koordinatörlükler tarafından değerlendirilmekte ve yürütülmektedir.

3.2

Programların Sürekli İzlenmesi ve Güncellenmesi

3.2.1

Programların gözden geçirilmesi ve güncellenmesi hangi yöntemler kullanılarak yapılmaktadır?

*Kurum eğitim-öğretim programlarını nasıl güncellediğini, bunun sıklığını, güncelleme ihtiyacını neye göre belirlediğini açıklayarak süreci anlatacak.

* Kurum her zaman ve her programda bu sürecin uygulanmasını nasıl sağladığını/güvence altına aldığını açıklayacak.

Yeni eğitim-öğretim programlarının oluşturulması düzenli olarak her yıl yapılmaktadır. Eğitim-öğretim programının gözden geçirilmesi ve güncellenmesindeki yöntemler aşağıdaki şekildedir:

1) Anabilim/Bilim Dallarının görüşlerinin alınması  (Ek19)

 2) Lisans Eğitim Koordinatörler Kurulu ve/veya  Program ve Müfredat Geliştirme Komisyonu’ nun değerlendirmeleri  (Ek9)

3) Öğrenci temsilcilerinin (varsa) görüşlerinin alınması  (Ek20)

4) Memnuniyet Anketleri yoluyla öğretim üyeleri ve öğrencilerin görüşlerinin alınması  (Ek21)

5) Dış paydaşlardan, İl Sağlık Müdürlüğü ve Mersin Tabip Odası’nın görüşlerinin alınması  (Ek22)

6) Dış Değerlendirme Kuruluşları’nın önerilerinin dikkate alınması  (Ek22)

3.2.2

Program güncelleme çalışmalarına paydaşlar nasıl katkı vermektedir? Paydaş katkısının nasıl alındığını açıklayan tanımlı bir süreci var mıdır?

* Kurum program güncellemelerine iç ve dış tüm paydaşlarının katılımını nasıl sağladığını açıklayacak.

Eğitim-öğretim programlarının güncellenmesinde tüm iç paydaşların görüşleri alınmaktadır. Anabilim/Bilim Dalları, Lisans Eğitim Koordinatörler Kurulu veya Program ve Müfredat Geliştirme Komisyonu önerileriyle öğrenci temsilcisinin de bulunduğu Fakülte Kurulu’nun kararıyla gerçekleştirilmekte ve üniversite Senatosu’nun onayına sunulmaktadır. Öğrenciler Dönem temsilcileri aracılığıyla görüş ve önerilerini ilgili danışman öğretim üyesine aktararak, Tıp Fakültesi Dekanlığı’na ulaştırabilmektedir. İlave olarak Genişletilmiş Fakülte Kurulu toplantılarında   (Ek23) iç paydaşlar (öğretim üyeleri ve öğrenci temsilcileri) bilgilendirilmekte ve görüşleri alınarak değerlendirilmektedir.

Fakültemiz, eğitim-öğretim programını oluşturulurken dış paydaş önerilerini de (İl Sağlık Müdürülüğü, Mersin Tabip Odası Temsilcisi) toplantı yoluyla almakta ve alınan öneriler değerlendirilmektedir. Gelen öneriler, Fakülte Kurulu’nun onayından sonra uygulamaya alınmakta ve yürütülmektedir.  Fakültemiz, resmi prosedürler dışında, dış değerlendirme kuruluşlarının önerilerini dikkate almakta ve buna göre kendini yenilemeye devam etmektedir.

Paydaş katkısının nasıl alındığını açıklayan tanımlı ayrıca bir süreç bulunmamasına rağmen ilgili kurul ve komisyonların çalışma esasları paydaş katkılarının nasıl alındığını açıklamakta ve kapsamaktadır.

3.2.3

Kurum, tüm programlarında eğitim amaçlarına ve öğrenme çıktılarına ulaşılmasını nasıl güvence altına almaktadır?

Tüm programları düşünerek;

* Tanımlanmış olan eğitim amaçlarının nasıl (program yeterlilikleri, öğrenme çıktıları ilişkisiyle gibi olabilir) sağlandığı açıklanacak.

* Tüm öğrenme çıktılarına ulaşılmasını nasıl/ hangi araçlarla güvence altına aldığını açıklayacak.

Mezuniyet hedeflerine dayalı eğitim programı zemininde eğitim veren fakültemizde eğitim öğesi ile ilişkili olarak yetkinlik ve yeterlik alanları, yanı sıra mezunlardan beklenen rol ve sorumluluklar tanımlanmıştır. Eğitim Programının güncel Ulusal Çekirdek Eğitim Programında (UÇEP) tanımlanan hedeflere uygunluğu karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve temel konularda güncel ulusal çekirdek müfredatın kapsanması sağlanmıştır.

Tıp Fakültesi Dekanlığı amaç ve öğrenim hedeflerini eğitim öğretim için bilgi, beceri ve tutum düzeyinde, ilave olarak araştırma ve hizmet öğelerini de içerecek şekilde tanımlamış ve güncelleyerek web sayfamızda (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano) yayınlamıştır.

Fakültemiz amaç ve öğrenim hedefleri ile uyumlu olarak, eğitim ve öğretim yılı içerisindeki her dönem ve stajlar için amaç ve öğrenim hedefleri, ilgili dönem koordinatörlükleri ve anabilim/bilim dalları tarafından;  bilgi, beceri ve tutum olarak tanımlanmış ve 2018 yılında bu amaç ve öğrenim hedefleri güncellenerek web sayfamızda  yayınlanmıştır (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano).

Yoğun evrak takibinin kolaylaştırılması ve müfredatın UÇEP’e uyum oranını tespit etmek amacıyla Tıp Eğitimi Anabilim Dalı’ndan bir öğretim üyesi sorumluluğunda bir yazılım sistemi geliştirilme çalışmasına başlanmıştır.

Yine Bologna süreci kapsamında her bir staj ve ders kuruluna ait amaç ve öğrenim çıktıları AKTS puan karşılıkları ile birlikte tanımlıdır.

Ayrıca fakültemizde Web Tabanlı Soru Bankası yazılımı kullanılmaktadır. Böylece soruların sisteme girilmesi, konular bazında ayrıştırılmakta ve yapılan değerlendirmeler de çıktı olarak değerlendirilmektedir.

Fakültemizde ders kurulu teorik sınavları çoktan seçmeli maddelerden oluşan testlerle yapılmaktadır. Sınavlardan önce, dersi veren öğretim üyelerinden soru bankasına sorularını, çoktan seçmeli soru hazırlama kurallarına uyarak ve her bir soru için hedef/hedef düzeyi (Bloom taksonomisi Krathwohl revizyonu) ile sorunun bilimsel dayanağını gösteren kaynağını belirterek girmeleri istenmektedir.

Öğretim üyeleri, bahsedilen kurallar çerçevesinde o kurul için belirlenen amaç ve öğrenim hedefleri doğrultusunda sorularını hazırlamakta ve soru bankası sistemine yüklemektedir.

İlgili soru bankası farklı alt birimlerden oluşmaktadır. Bunlar içinde madde girişi alt birimi, depolama alt birimi, sınav oluşturma alt birimi ve güvenlik alt birimi bulunmaktadır. Bu alt birimlerden madde girişi alt birimi, temeli hazırlanmış belirtke tabloları üzerine inşa edilmiştir. Böylece bankaya madde girişi yapılırken her bir maddenin hangi dersin hangi konusunun hangi hedefinin hangi taksonomik düzeyine (Krathwohl’un Bloom taksonomisi üzerinde yaptığı revizyon dikkate alınmıştır) ait olduğu bilinebilmektedir. Böylece öğrencilerin eğitimin amaç öğrenim hedeflerini ne derecede kazandıkları saptanabilmektedir.

Dönem 4 ve 5’te stajlarda uygulanan ölçme-değerlendirme yöntemleri ise staj sonu sınavı şeklinde olmaktadır. Her staj sonu sınavı, teorik ve pratik sınav aşamalarından oluşmaktadır. Teorik sınavlar yazılı (çoktan seçmeli test veya klasik), sözlü veya hem yazılı, hem sözlü yapılabilir. Pratik sınavlar (beceri uygulamaları, yapılandırılmış klinik sınav ise, en az iki öğretim üyesinden oluşan bir komisyon tarafından yapılır. Teorik ve pratik sınavların uygulama sırasını, sınavı yapan anabilim dalı belirler. Ancak öğrenci, sınavın her iki aşamasından da en az 60 almak zorundadır. Sınavın ilk aşamasından 60 puandan düşük not alan öğrenci, sınavın diğer aşamasına alınmaz. Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda başarılı olamayan öğrenciler, aynı aşamaların tekrarlandığı bütünleme sınavlarına girerler. Bütünleme sınavlarının tarihleri, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Rehberi ile bütün öğrencilere eğitim-öğretim yılı başından itibaren web sayfası üzerinden duyurulur.

 

 

3.2.5

Program çıktılarına ulaşılamadığı durumlarda iyileştirme çalışmaları nasıl gerçekleştirilmektedir?

* Kurum program yeterliliklerine ulaşılamadığı durumlarda ne yaptığını açıklayacak. Bu kapsamda şimdiye kadar yaptığı iyileştirme örneklerini anlatılacak.

Fakültemizde uygulanan eğitim programı sürekli ve sistematik olarak Stufflebeam’in (1971) CIPP program değerlendirme modeliyle değerlendirilmektedir.Yönetim yönelimli değerlendirme yaklaşımlarından biri olan Stufflebeam’in (1971) CIPP (Context, Input, Process, Product) program değerlendirme modeli; Bağlam Değerlendirme (Context Evaluation), Girdi Değerlendirme (Input Evaluation), Süreç Değerlendirme (Process Evaluation) ve Ürün Değerlendirme (Product Evaluation) basamaklarından oluşmaktadır ve bu basamaklarlın değerlendirilmesi fakültemiz program değerlendirme komisyonunca yürütülmektedir.

Komisyon çalışmaları sonucunda elde edilen veriler Dekanlığa raporlanmaktadır. Genişletilmiş fakülte kurulu toplantısı ve fakülte yönetim kurulunda tartışılan bulgulara dayalı olarak da, staj sürelerinde ve ders saatlerinde düzenleme, ders eklenmesi/çıkarılması, Anabilim/bilim dalları ile görüşülmesi, eğiticilere yönelik hizmet içi eğiticilerin eğitimi kurslarını düzenlenmesi, vb. düzenlemeler/iyileştirmeler yapılmaktadır.

 

3.2.6

Yapılan iyileştirmeler ve değişiklikler konusunda tüm paydaşlar nasıl bilgilendirilmektedir?

* Programda yapılan tüm iyileştirmelerle ilgili iç ve dış paydaşların nasıl bilgilendirildiği anlatılacak.

Her yıl düzenli olarak yapılan Genişletilmiş Fakülte Kurulu toplantılarında, Tıp Fakültesi Dekanı ve/veya Eğitimden Sorumlu Dekan Yardımcısı tarafından programda yapılan tüm iyileştirmelerle ilgili iç ve dış paydaşlar bilgilendirilmektedir.

Ayrıca Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ve Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) aracılığıyla iç paydaşlar bilgilendirilmekte, web yoluyla (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano) dış paydaşlar bilgilendirilmektedir.

3.2.7

Akredite olmak isteyen programlar nasıl desteklenmektedir?

* Kurum Kalite Politikası doğrultusunda özellikle akreditasyon çalışmalarını nasıl desteklediğini açıklayacak. Bununla ilgili hedeflerini açıklayacak.

 

 

Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Akreditasyon çalışmaları kurum tarafından desteklenmektedir. Bu bağlamda 2018 yılında Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu’na akreditasyonun güncellenmesi için başvurulmuştur ve süreç halen devam etmektedir. Aynı doğrultuda, yine 2018 yılında TS-EN--ISO 9001-2015 Kalite Yönetimi Sistemi güncelleme çalışmaları üniversitemizin Kalite Koordinatörlüğü ile eş güdümlü olarak devam etmektedir.

Akredite olan anabilim dallarında (Anesteziyoloji, Ortopedi, Pediatri ve Genel Cerrahi, Radyoloji)  mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası eğitim standartlara uygun olarak yapılmakta ve bu anabilim dalları tüm bu süreçlerde Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Başhekimlik tarafından desteklenmektedir.

3.3

Öğrenci Merkezli Öğrenme, Öğretme ve Değerlendirme

3.3.2

Öğrenci merkezli eğitim politikası doğrultusunda yapılan uygulamaların yayılımı nasıl sağlanmaktadır? Bu politikanın kurumdaki bilinirlik düzeyi nedir?

* Bu politikanın kurumdaki bilinirlik düzeyi, politikanın kurumda benimsenmesi için yapılan uygulamalarla açıklanacak.

Fakültemizde, Tıp Eğitimi Birimi kurulduktan sonra müfredat geliştirme çalışmaları sonucu ilk 3 yıl entegre müfredatın içine Klinik Uygulamalara Giriş başlığı altında mesleki beceri uygulamalarının ağırlıklı olduğu bir bölüm monte edilmiştir. Son yıllarda eğitim programımızın yapısında öğrenci merkezli ve topluma dayalı uygulamaların ağırlığı arttırılmaya çalışılmaktadır.(ÖDR  Raporundaki Tablo)  (Ek24) Öğrenci Merkezli uygulamaların geniş kapsamda yapıldığı Klinik Uygulamalara Giriş Dersleri tüm öğretim üyeleri ve Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından bilinmektedir. Ayrıca kalite algısı ve bilincini artırmak amacıyla kurulan Öğrenci Kalite Komisyonu  (Ek8) çalışmalarına devam etmektedir.

3.3.5

Öğrenci iş yüküne dayalı kredi değerlerinin belirlenmesinde öğrenci görüşleri nasıl alınmaktadır?

* AKTS'ler belirlenirken ve güncellenirken öğrencilerin görüşlerinin nasıl alındığı açıklanacak.

AKTS'ler belirlenirken ve güncellenirken öğrencilerin görüşleri eğitim-öğretim programının oluşturulma sürecinde Program ve Müfredat Geliştirme Komisyonu ve Fakülte Kurulu’ndaki Fakülte Öğrenci Temsilcisi aracılığıyla alınmaktadır. Ayrıca, Genişletilmiş Fakülte Kurulu toplantılarına  da Fakülte Temsilcisi davet edilmektedir.

3.3.6

Öğrenci iş yükü esaslı kredi transfer sistemi uluslararası hareketlilik programlarında nasıl kullanılmaktadır?

Uluslararası hareketlilik programlarında AKTS'nin nasıl kullanıldığı, uyumun nasıl sağlandığı açıklanacak.

Üniversitemiz 14.01.2005 tarihinde Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Bologna sürecine katılmıştır. Bu kapsamında rektörlüğümüzün Bologna Eşgüdüm Komisyonu kurmasıyla uyum çalışmaları başlatılmıştır. Bu komisyonda fakültemizden de bir öğretim üyesi yer almıştır. Bu komisyonun koordinatörlüğünde fakültemizde de uyum süreci başlamıştır. Bu kapsamdaki çalışmalar özellikle ders/staj programları, öğrenim çıktıları, öğretim sistemi, öğretim üyeleri vb başlıklarındaki uyumluluk ve mevcut durum değerlendirilmiş Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) uyum çalışmaları tamamlanmıştır. Uluslararası hareketlilik fakültemizde bulunana Erasmus Koordinatörlüğü, Mevlana Değişim Koordinatörlüğü ve TurkMISC aracılığıyla yürütülmektedir.

3.3.7

Staj ve işyeri eğitimi gibi kurum dışı deneyim kazanma programları nasıl yürütülmektedir? Tanımlı süreçleri bulunmakta mıdır? Paydaşların katılımı nasıl güvence altına alınmaktadır?

* Öğrencilerin staj ve işyeri eğitimi gibi programların tanımlı süreçleri açıklanacak.

* İşbirliği yapılacak paydaşların katılımının nasıl sağlandığı ve nasıl güvence altına alındığı açıklanacak.

Fakültemizin dönem 1 öğrencileri 1999-2006 yılları arasında sağlık ocaklarını, Devlet Hastanesini ve Sağlık Müdürlüğünü ziyaret ederek çalışmalarını yerinde görmekteydiler. KUG dersleri kapsamında da bu programlar devam etmiştir. Şu anda bu gezilerden sadece Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı gezileri yapılabilmektedir. Öğrenci sayısının artması Dönem I programında bazı gezilerin sınırlandırılmasına neden olmuştur.

Dönem 5 öğrencileri 3 haftalık Halk Sağlığı stajı içinde bir ilköğretim okulunda 1. sınıf öğrencilerine okul taraması yapmaktadırlar. Ayrıca Verem Savaş Dispanseri, Halk Sağlığı Laboratuvarı,  Aile Sağlığı Merkezi (ASM), Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), Sıtma Savaş Dispanseri (Mersin’de sıtmalı hasta sayısı 2008’de sıfırlanınca programdan kaldırılmıştı),  Deri ve Zührevi Hastalıklar Dispanseri, Anadolu Cam Sanayi işyeri hekimliği birimi, öğretim üyesi eşliğinde gezilerek çalışmalar yerinde görülmektedir (Ek GS.2.2.1/2). (Ek25)

Dönem 5 öğrencileri, gittikleri ASM ve TSM’lerden topladıkları temel sağlık göstergelerine ait verileri kullanarak, Aile Planlaması, Bağışıklama Programı konularında bir poster hazırlayarak ASM, TSM’lerde (2010’dan önce sağlık ocaklarında) o kurumun personeline sunmaktadırlar.

Dönem 6 öğrencileri Halk Sağlığı internlik stajı içinde 1 ay süreyle ASM, TSM ve AÇSAP Merkezinde çalışmaktadır. Bu çalışma 2 hafta AÇSAP, 2 hafta bağışıklama birimi, birer hafta TSM, ebe çalışmaları, enjeksiyon pansuman birimi ve poliklinik çalışmalarından oluşmaktadır. İntern Doktorlar Sağlık Müdürlüğünden alınan izinle aktif olarak hizmete katılmaktadırlar (Ek GS.2.2.1/2).  (Ek25) İlave olarak Dönem 6 öğrencileri 1 aylık Aile Hekimliği stajı içerisinde 2 hafta süreyle ASM’lerde çalışmaktadırlar. Ayrıca intern doktorlar 1 ay içinde 3 grup olarak mini bir saha çalışası da yürütüp danışman öğretim üyesi gözetiminde makale yazmaktadırlar. Bazı dönemlerde bu makaleler kongrelerde bildiri olarak sunulmuş, bazı yıllarda da bilimsel dergilerde makale olarak basılmıştır.

3.3.9

Kurumda seçmeli derslerin yönetimi nasıl sağlanmaktadır? Bu hususta kurumda uygulanan mekanizmalar nelerdir?

Kurumda üniversite ortak veya fakülte ortak şeklindeki derslerin ve farklı şubelerde yürütülen derslerin koordinasyonunun ve her sınıfta eşit uygulamaların nasıl sağlandığı ve güvence altına alındığı açıklanacak. Örneğin, seçmeli dersler koordinatörlüğü yapılanması gibi

Fakültemiz müfredatı içerisinde her döneme ait seçmeli ders bulunmaktadır. Her bir seçmeli dersin amacı, öğrenim hedefleri ve AKTS puan karşılığı eğitim-öğretim programında tanımlanmıştır. Öğrenciler tercih ettiği seçmeli dersi belirlenen kontenjanlar dahilinde seçebilmekte ve alabilmektedirler. Fakültemiz 2018 yılında konu ile ilgili olarak ‘’Seçmeli Ders Komisyonu’’  (Ek26) kurmuş ve bu kapsamdaki işlerin ilgili komisyon aracılığıyla yürütülmesini sağlamaktadır.

3.3.17

Öğrencilerin genel (alana özgü olmayan) program öğrenme çıktılarını kazanmaları nasıl güvence altına alınmaktadır?

Açıklama yok

Fakültemizde alana özgü olmayan  zorunlu ve  seçmeli dersler bulunmaktadır (Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Bilim Felsefesi, Bilim Tarihi, Felsefeye Giriş, Tıbbi Fotoğrafçılık vs...) (Ek27) Bu dersler AKTS kredili dersler olup, ders geçme zorunluluğu olan, yönetmelik ve esaslar kapsamında değerlendirilmekte ve güvence altına alınmaktadır.

3.3.10

Kurumda öğrenci danışmanlık sistemi uygulamaları ne şekilde yürütülmektedir? Bunların etkililiği nasıl değerlendirilmektedir? Değerlendirme sonuçlarına göre ne yapılmaktadır?

*Kurum danışmanlık sistemini açıklayacak.

*Bu sistemden memnuniyet ve etkililiğinin nasıl izlendiği ve sonucunda ne yapıldığı iyileştirme örnekleriyle açıklanacak.

Öğrenci sayılarının artmasına karşın dönem koordinatörlerimiz dönem öğrencileri ile her komite/staj sonrası değerlendirme toplantıları ile düzenli toplantılar yapmakta öğrencilerimizle iletişimin sürekliliği devam etmektedir. Dönem koordinatörleri sosyal programlarda da öğrencilerle birlikte olmakta sosyal etkinlikler düzenlenmekte, öğrencilerle sosyal paylaşım sağlanmamaya devam etmektedir. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Fakültemizde öğrencilerimize sosyal konularda danışmanlık yapmak üzere sosyal danışmanlık sistemi uygulamasına geçilmiştir. Tüm öğretim üyelerimiz öğrencilerimizin bireysel, sosyal, eğitimsel ve mesleki yönden öğrenim süreçlerinde ortaya çıkabilecek olan çeşitli problemlerin çözümüne yönelik sosyal danışmanlık yapmaktadırlar. Ayrıca öğrenciler her türlü sorunları ile ilgili olarak Dönem Koordinatörü ile Yardımcıları ve Sosyal Danışmanlarının yanı sıra Öğrenci İşleri ile iletişime geçebilmektedirler. Memnuniyet Anketleri ile alınan tüm geribildirimler Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı aracılığıyla değerlendirilmekte ve Tıp Fakültesi Dekanlığı’na raporlanmaktadır. Öğrenci Kalite Komisyonu aracılığıyla Dönem Temsilcileri’nin geri bildirimleri Tıp Fakültesi Dekanlığı’na sunulmakta ve Dekanlık tarafından dikkate alınmaktadır. 

3.3.16

Öğrenci şikayetleri nasıl, hangi mekanizmalarla alınmaktadır? Bu şikayetleri gidermek için uygulanan politika nedir?

Bu başlıkla ilgili YÖKAK tarafından yapılan bir açıklama bulunmamaktadır.

Öğrencilerin eğitim yönetimine ve diğer isteklerini doğrudan ya da dolaylı olarak belirtebilmeleri için kendilerine Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı’ndan bir öğretim üyesi mentor olarak atanmıştır. Yazılı olarak bildirdikleri geri bildirimler Tıp Fakültesi Dekanlığına rapor edilmekte ve değerlendirilmektedir.

Ek olarak ‘’Dilek ve Öneri Kutusu’’vasıtasıyla alınan geribildirimler Kalite Birim Temsilciliği’ne raporlanmakta ve bir üst yazıyla Tıp Fakültesi Dekanlığı’na sunulmaktadır. Dekanlık, uygun gördüğü iyileştirmeleri yer, zaman ve mali uygunluk açısından değerlendirdikten sonra gerçekleştirmektedir.

3.3.17

Öğrencilerin genel (alana özgü olmayan) program öğrenme çıktılarını kazanmaları nasıl güvence altına alınmaktadır?

Açıklama yok

Öğrencilerin genel (alana özgü olmayan) program öğrenme çıktılarını kazanmaları, bu derslerin AKTS kredili dersler olup, ders geçme zorunluluğu olmasından dolayı ilgili vize ve final sınavları bu derslerin sorularını da kapsamaktadır. Bu sayede öğrencilerin genel (alana özgü olmayan) program öğrenme çıktılarını kazanmaları güvence altına alınmaktadır.

3.4

Öğrencinin Kabulü ve Gelişimi, Tanıma ve Sertifikalandırma

3.4.1

Kurum, öğrenci kabullerinde açık ve tutarlı kriterler uygulanmakta mıdır? Özellikle merkezi yerleştirmeyle gelen öğrenci grupları dışında kalan yatay geçiş, YÖS, ÇAP, yandalöğrenci kabullerinde uygulanan kriterler nelerdir?

ÖSYS ve DGS dışında yatay geçiş ve YÖS gibi öğrenci alımı, ÇAP veYandal öğrenci kabulleri dikkate alınarak açıklanacaktır.

Kurum, öğrenci kabullerini mevzuatlar dahilinde uygulamaktadır.

Özellikle merkezi yerleştirmeyle gelen öğrenci grupları dışında kalan yatay geçiş, yabancı öğrenci seçimi ve özel öğrenci kabulleri de yine ilgili mevzuatlar dahilinde yürütülmektedir. (EK-28)

3.5

Eğitim-Öğretim Kadrosu

3.5.1

Eğitim-öğretim kadrosunun mesleki gelişimlerini sürdürmek ve öğretim becerilerini iyileştirmek için sağlanan imkanlar nelerdir? Bu uygulamalara tüm öğretim üyelerinin katılımı nasıl güvence altına alınmaktadır?

Kurumdaki kurum içi eğitimler, eğiticinin eğitimi programları anlatılacak. Özellikle bu programlara bütün öğretim üyesi kadrosunun katılımın sağlanması için izlenen politika açıklanacak.

Tıp Eğitimi Birimi tarafından, 21-25 Ağustos 2006 tarihinden itibaren tıp fakültesi öğretim üyelerine “Eğitim Becerileri Kursu” verilmeye başlanmış ve bugüne kadar 14 kursta mevcut toplam 216 öğretim üyemizden 190 öğretim üyesine (%87.9) bu kurs verilmiştir. Eğiticilerin eğitimi programı Tıp Eğitimi Anabilim Dalı faaliyetleri içinde sürekli ve kurumsal olarak her yıl gerçekleştirilmektedir. Kurslar yılda en az bir kez düzenlenmekte ve her kursa 12 veya 16 öğretim üyesi Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından 5(Beş) gün süreyle görevlendirme yoluyla katılmaktadır (Ek ). Bu programla bugüne kadar 14 kursta mevcut toplam 216 öğretim üyemizden 190 öğretim üyesine (%87.9) bu kurs verilmiştir. Fakülte Kurulunun 28.07.2011 günü yapılan toplantısında, eğitim becerileri kursu almış olmak özelliğinin fakültemiz “Akademik Yükseltme Kriterleri”ne eklenmesi MEÜ Senatosuna önerilmiştir. Bir sonraki aşamada 10 Ocak 2012 günlü ve 2012/19 sayılı Mersin Üniversitesi Senatosu kararı ile, Akademik Yükseltilme ve Atama ölçütlerine “Tıp Fakültesine başvuran adaylardan üniversitelerin tıp fakülteleri tarafından verilen eğiticilerin eğitimi sertifikasına sahip olma koşulu aranır.” maddesi eklenmiştir.

4

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

 

4.1

Kurumun Araştırma Stratejisi ve Hedefleri

4.1.2

Kurumdaki araştırma-geliştirme süreçleri ile eğitim-öğretim süreçlerinin bütünleştirildiği alanlar ve bu alanlarda izlenen politikalar nelerdir?

* Kurum araştırma-geliştirme faaliyetlerinden elde ettiği öğrenimleri eğitim-öğretim faaliyetlerine nasıl yansıttığını ve bunların birlikte olduğu alanlardaki politikasını açıklayacak.

 

Fakültemizin araştırma amacı;nitelikli uluslararası ve ulusal araştırmaların planlanmasının ve uygulamasının yapılmasını sağlamak olarak belirlenmiştir.

Araştırma Hedefleri;

1) Bilimsel araştırmaların sayısının ve kalitesinin artırılması (Proje yazma eğitimi, temel asistan ve ileri asistan eğitimleri, Lisans eğitim KUG Kanıta dayalı tıp dersleri vs:) (Ek29)

2)Fakültemiz öğretim üyelerince ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanmış bilimsel araştırma ve atıf sayısının artırılması (stratejik plan linki http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano)

3)Bilimsel kongrelere katılımların desteklenmesi

4)Farklı üniversite ve kurumlarla ortak proje sayısının artırılması için tanıtım yapılması (Prof. Dr. Kansu BÜYÜKAFŞAR (Ek30)

5)Ulusal Proje Merkezlerince desteklenen proje sayısının artırılması için tanıtım yapılması (Prof. Dr. Kansu BÜYÜKAFŞAR (Ek30)

 

4.1.3

Kurumdaki araştırma-geliştirme süreçleri ile toplumsal katkı süreçlerinin bütünleştirildiği alanlar ve buralarda izlenen politikalar nelerdir?

Kurum araştırma-geliştirme faaliyetlerinden elde ettiği öğrenimleri toplumsal katkıya nasıl dönüştürdüğünü ve bunların birlikte olduğu alanlardaki politikasını açıklayacak.

Bilimsel araştırmaların sayısının ve kalitesinin artırılması sayesinde fakültemizin uluslararası ve ulusal bilinirliği ve tercih edilebilirliği artmaktadır. Bu bağlamda Girne Amerikan Üniversitesi Tıp Fakültesi ile (Ek31) ön protokol imzalanması bu gelişimin bir katkısı olarak değerlendirilmektedir. Uluslararası öğrencilerin fakültemizi tercihinin giderek artması da bu bağlamda değerlendirilmektedir.

Ulusal ve uluslararası kongrelere, yönetici, öğretim üyesi, aistan ve öğrenci düzeyinde katılımlarla tıp ve tıp eğitimi alanında yenilikler takip edilebilmekte ve bu durum da indirekt olarak hizmet verilen toplumu etkilemektedir. Yine yürütülen uluslararası ve ulusal projeler bir yandan fakültemize yenilik ve bilinirlik yönünden katkı sağlarken, diğer yönden indirekt olarak, bölgemize ve topluma katkı sağlamaktadır.

 

4.1.5

Yapılan araştırmaların sosyo-ekonomik kültürel dokuya katkısı nasıl ölçülmektedir? Bu katkı nasıl teşvik edilmektedir?

Bu başlıkla ilgili YÖKAK tarafından yapılan bir açıklama bulunmamaktadır.

Araştırma ve proje çıktıları üniversitemizin, fakültemizin ve dolayısıyla bölgemizin bilinirliğini artırmakta, bilime sağlanan katkıların toplum sosyo-ekonomik kültürel dokuya direkt ve indirekt katkıları olmaktadır.

Fakültemizin, ulusal ve uluslararası öğrenciler ve asistanlar tarafından tercih edilmesinin giderek artması sosyo-ekonomik kültürel dokuya direkt ve indirekt olarak katkı sağlamaktadır. Konaklama, ulaşım, giyecek, yiyecek vs. ihtiyaçlarının karşılanması bölgemize ekonomik yönden, ayrıca ulusal ve uluslararası karşılıklı sosyo-kültürel etkileşimlerle toplum gelişimine katkı sağlandığı düşünülmektedir.