megamenu.disHastanesi
Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

ULUSLARARASI MUTFAKLAR
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
STP313 Yıl 2 0 0 2
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğrt. Gör. Adem YETİM
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders öğrencilere bilgi, anlayış ve temel mutfak sağlamayı amaçlar. Bir yönetici tarafından ticari mutfak işletilmesi için gerekli olan pratik beceriler ve Öğrencilerin hazırlamayı ve sunmayı da içeren temel mutfak becerilerini geliştirmelerini sağlamak klasik, bölgesel, modern ve uluslararası yemeklerin öğrenciler tarafından hazırlanması hazırlanan yemeklerin sunum tekniklerinin öğrenilmesini amaçlar.
İçeriği Bu derste, mutfak operasyonları ve yemek pişirmenin temelleri hakkında genel bilgiler sunulur. Mutfak eğitiminin temelini oluşturan klasik mutfak terimleri ve açıklamaları, her derste ele alınan konuların temel prensiplerini desteklemek ve pekiştirmek ve uygulamaların iş güvenliği kurallarına uygunluğunu sağlamada önemli bir rol oynar. Dersin uygulama kısmında ise, öğrencilere profesyonel kesim teknikleri; et suyu-soslar, et-balık-tavuk pişirme teknikleri gibi klasik mutfak teknik ve prensiplerinin öğretilmesinin yanı sıra, önceki oturumlarda öğretilen konuların pekiştirilmesi hedeflenir

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir
2 Mutfak yönetim becerisi gelişir
3 Mutfak eşyalarını kullanım becerisi gelişir.
4 Uluslararası mutfakları tanır.
5 Fransız mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar.
6 İtalyan mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Önemli olan Uluslararası mutfakların tanıtılması ve özelliklerinin öğrenilmesi Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
2 Fransız mutfağının ve özelliklerinin öğrenilmesi Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
3 Fransız mutfağına özgü Ana yemekler ve sıcak soslarının öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
4 Fransız mutfağına özgü Ana yemekler ( cheateubriand, biftek sosları, tournedos, ördek vs.) ve sıcak soslarının öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
5 Fransız mutfağına özgü Consommeler ve başlangıçların öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
6 Fransız mutfağına özgü Consommeler ve başlangıçların öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
7 Fransız Mutfağına özgü tatlıların ( mousse, cream brule, souffles ) Öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
8 Ara Sınav
9 İtalyan mutfağının özelliklerinin ve temel malzemelerinin öğrenilmesi Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
10 İtalyan mutfağına özgü başlangıçların, Temel sosların (Pestolar, makarna sosları vb.) Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
11 İtalyan Mutfağına özgü Pizza ve ekmek çeşitlerinin öğrenilmesi Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
12 İtalyan mutfağına özgü Pasta ( Makarna) çeşitlerinin öğrenilmesi Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
13 İtalyan Mutfağına özgü yemek çeşitlerinin ( osobuko, canoli, gnocchi, brushetta) öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
14 İtalyan Mutfağına özgü yemek çeşitlerinin ( osobuko, canoli, gnocchi, brushetta) öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
15 İtalyan Mutfağına özgü tatlıların (panacotta, biscotti) öğrenilmesi ve hazırlanması Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Knopf A.A. (1964) Mastering the art of French Cooking
2 Önen B. A. , Braggoiotti Z. (2009) İtalyan aşkı, İstanbul: Alfa yayınları

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir 1͵2͵3͵7͵8͵9͵12͵14 1͵2
2 Mutfak yönetim becerisi gelişir 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 1͵2
3 Mutfak eşyalarını kullanım becerisi gelişir. 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 1͵2
4 Uluslararası mutfakları tanır. 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 1͵2
5 Fransız mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar. 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 1͵2
6 İtalyan mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar. 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 8 8
7 Ara Sınav 1 0 0
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 0 0
15 Son Sınav 1 0 0
50