ULUSLARARASI MUTFAKLAR | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
STP313 | Yıl | 2 | 0 | 0 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğrt. Gör. Adem YETİM |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders öğrencilere bilgi, anlayış ve temel mutfak sağlamayı amaçlar. Bir yönetici tarafından ticari mutfak işletilmesi için gerekli olan pratik beceriler ve Öğrencilerin hazırlamayı ve sunmayı da içeren temel mutfak becerilerini geliştirmelerini sağlamak klasik, bölgesel, modern ve uluslararası yemeklerin öğrenciler tarafından hazırlanması hazırlanan yemeklerin sunum tekniklerinin öğrenilmesini amaçlar. |
İçeriği | Bu derste, mutfak operasyonları ve yemek pişirmenin temelleri hakkında genel bilgiler sunulur. Mutfak eğitiminin temelini oluşturan klasik mutfak terimleri ve açıklamaları, her derste ele alınan konuların temel prensiplerini desteklemek ve pekiştirmek ve uygulamaların iş güvenliği kurallarına uygunluğunu sağlamada önemli bir rol oynar. Dersin uygulama kısmında ise, öğrencilere profesyonel kesim teknikleri; et suyu-soslar, et-balık-tavuk pişirme teknikleri gibi klasik mutfak teknik ve prensiplerinin öğretilmesinin yanı sıra, önceki oturumlarda öğretilen konuların pekiştirilmesi hedeflenir |
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir |
2 | Mutfak yönetim becerisi gelişir |
3 | Mutfak eşyalarını kullanım becerisi gelişir. |
4 | Uluslararası mutfakları tanır. |
5 | Fransız mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar. |
6 | İtalyan mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar. |
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Önemli olan Uluslararası mutfakların tanıtılması ve özelliklerinin öğrenilmesi | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
2 | Fransız mutfağının ve özelliklerinin öğrenilmesi | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
3 | Fransız mutfağına özgü Ana yemekler ve sıcak soslarının öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
4 | Fransız mutfağına özgü Ana yemekler ( cheateubriand, biftek sosları, tournedos, ördek vs.) ve sıcak soslarının öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
5 | Fransız mutfağına özgü Consommeler ve başlangıçların öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
6 | Fransız mutfağına özgü Consommeler ve başlangıçların öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
7 | Fransız Mutfağına özgü tatlıların ( mousse, cream brule, souffles ) Öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
8 | Ara Sınav | |
9 | İtalyan mutfağının özelliklerinin ve temel malzemelerinin öğrenilmesi | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
10 | İtalyan mutfağına özgü başlangıçların, Temel sosların (Pestolar, makarna sosları vb.) | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
11 | İtalyan Mutfağına özgü Pizza ve ekmek çeşitlerinin öğrenilmesi | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
12 | İtalyan mutfağına özgü Pasta ( Makarna) çeşitlerinin öğrenilmesi | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
13 | İtalyan Mutfağına özgü yemek çeşitlerinin ( osobuko, canoli, gnocchi, brushetta) öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
14 | İtalyan Mutfağına özgü yemek çeşitlerinin ( osobuko, canoli, gnocchi, brushetta) öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
15 | İtalyan Mutfağına özgü tatlıların (panacotta, biscotti) öğrenilmesi ve hazırlanması | Anlatım, Örnek Olgu Sunumu, Grup Tartışması |
16 | Son Sınav |
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Knopf A.A. (1964) Mastering the art of French Cooking | ||
2 | Önen B. A. , Braggoiotti Z. (2009) İtalyan aşkı, İstanbul: Alfa yayınları |
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir | 1͵2͵3͵7͵8͵9͵12͵14 | 1͵2 |
2 | Mutfak yönetim becerisi gelişir | 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 | 1͵2 |
3 | Mutfak eşyalarını kullanım becerisi gelişir. | 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 | 1͵2 |
4 | Uluslararası mutfakları tanır. | 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 | 1͵2 |
5 | Fransız mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar. | 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 | 1͵2 |
6 | İtalyan mutfağının özelliklerini bilir ve bu mutfağa özgü yemekleri yapar. | 1͵2͵3͵7͵9͵12͵14 | 1͵2 |
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
7 | Ara Sınav | 1 | 0 | 0 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav | 1 | 0 | 0 |
50 |